Redan under våren 2019 gick Volvo ut med att märket siktar på att begränsa alla framtida bilar till en toppfart på 180 kilometer i timmen. Nu, ungefär ett år senare rullar de första modellerna av modellår 2021 ut på vägarna. Topphastigheten i dessa är som tidigare utlovat endast 180 blås.

Volvo har länge kunnat associeras till säkerhet. Redan när SUV:en XC90 lanserades 2002 låg den i framkant gällande trafiksäkerhet och blev således snabbt populär bland barnfamiljer. Märket var även tidigt ute med att utrusta bilarna med nödbromssystem som läser av vägen framför och kan stanna bilen om exempelvis en fotgängare kliver ut i gatan. Nästa steg i visionen om att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i en Volvo är alltså att begränsa toppfarten.

Volvo uppmärksammar själva den kontroversiella säkerhetsåtgärden och huruvida biltillverkarna har rätt att sätta begränsningar genom tekniska lösningar. Märket menar att tillverkarna själva har ett ansvar för att öka trafiksäkerheten och rädda liv.

Gällande Tyskland och Autobahn med sina sträckor där fri fart råder meddelar de att säkerheten går först, även om det innebär en risk att förlora potentiella kunder.

I och med begränsningen kommer alla nya bilar att levereras med en Care Key. Det gör det möjligt för ägaren att själv ställa in ytterligare toppfartsbegränsningar om bilen ska lånas ut till ”andra familjemedlemmar eller till yngre och oerfarna förare.”.

Än så länge är det endast Volvos modeller som påverkas och inte systermärket Polestar.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.