Jag tillbringade för en tid sedan en vecka bakom ratten av bränslecellsbilen Hyundai Nexo, en elbil som likt Toyota Mirai drivs av vätgas via en bränslecell istället för av ett batteri. Recensionen av denna kommer ni att kunna läsa till helgen, och på det stora hela var bilen en mycket trevlig bekantskap. Men det fanns två stora problem.

Det ena är den högst bristfälliga infrastrukturen; Stockholms i skrivande stund enda vätgasstation ligger vid Arlanda, vilket betyder att bilen i dagsläget endast är ett praktiskt alternativ för den som pendlar mellan Gottröra och Märsta. Långt värre för mig under min vecka med bilen var emellertid att alla som fick höra att den gick på vätgas omedelbart krävde en förklaring om hur det hela fungerade – någonting jag inte var kapabel att leverera på ett någorlunda tillfredsställande sätt.

För att gardera mig mot ytterligare frågor av samma snitt i samband med helgens publicering gav jag mig därför ut på jakt efter en kort video som förklarar hur det hela fungerar. Som tur var hade Hyundai Nya Zeeland komponerat precis ett sådant klipp, och detta kan ni se nedan.

Även om texten som förklarar händelseförloppet fladdrar förbi i en rasande fart bör detta göra det lite lättare att förstå framförallt hur en bränslecell fungerar – iallafall för de med en grundläggande förståelse för fysik och mekanik. Ni andra får nöja er med förklaringen att luft och vätgas skickas in i bränslecellen, och att resultatet i andra ändan blir elektricitet och rent vatten.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.