Att nyproducera bilar i en hyllning till forna tider verkar vara på modet. På senare tid har exempelvis Ford tagit fram en GT Heritage Edition, lackerad i Gulf-tema likt legendariska GT40 från 60-talet. Brittiska Lotus, vilka likväl har en gedigen historik inom motorsport på högsta nivå, går nu i samma fotspår. 

Man har nämligen tagit fram en specialutgåva av Elise Sport 220, vilken kan fås i fyra olika färgscheman med inspiration hämtad från deras fornstora racingtider. Allra snyggast, enligt mig, är den svart-guldiga John Player-lackerade upplagan som för tankarna till den Type 72D i vilken Emerson Fittipaldi bärgade fem Grand Prix-vinster år 1972. Den som söker mer extravagans väljer med fördel en röd lackering med vita och guldiga inslag; inspirationen är här hämtad från Graham Hills Type 49B från 1968.

Med Sir Stirling Moss bortgång färskt i minnet presenterar man naturligtvis även en blå-vit version av bilen, vilken är ämnad att spegla den Type 18 som Moss framförde år 1960. Slutligen kan bilen fås i blått, rött och silver, vilket även det är en hommage till Lotus stortider inom Formel 1 – denna gång från 80-tals-eran. I övrigt producerar bilen 217 hästkrafter genom dess 1,8 liter raka fyra, och uppnår 100 km/h från stillastående på blott 4,2 sekunder. 

Känner du dig manad att punga ut drygt £46 000? I sådana fall bör du rycka upp telefonen med detsamma för att anmäla ditt intresse. Denna specialutgåva kommer nämligen endast att produceras i totalt 100 exemplar. Hur man distribuerar antalet enligt de olika lackeringsmotiven avgörs av efterfrågan. Det skall tilläggas att den drygt £6300 stora prispremien, relativt en vanlig Elise Sport 220, medför extrautrustning värd £11 735, enligt Lotus själva. Väl spenderade pengar, med andra ord!

Italien-fantast som väljer stil och profil framför praktikalitet. Alfa Romeo är inte helt oväntat ett personligt favoritmärke.