Att fler och fler tillverkare satsar på elbilar är ingen hemlighet, men utvecklingen av nya bilar tar vanligtvis längre tid än att sitta i telefonkö till Skatteverket. Nu har en kinesisk tillverkare lanserat en bil som ska ha en hel drös av ny teknik och en väldigt vettig räckvidd.

Bilen har fått namnet Xpeng P7 och tillverkas av företaget Xpeng som bara har funnits i fem år. Huvudkontoret ligger i Guangzhou och Xpeng har utlovat tre olika versioner av bilen.

Bilderna på P7 visar en väldigt stilren och minimalistisk design med strålkastare i form av en horisontell LED-list fram och en liknande list för ljusen bak. Dörrhandtagen sticker ut mindre än ett grässtrå på en golf-green, precis som på Teslas Model S, 3 och X. Även insidan är lika stilren och minimalistisk som ett danskt designkök.

Den snabbaste versionen ska kunna nå 100 kilometer i timmen på 4,3 sekunder från stillastående. Vill man istället köra längre mellan laddningarna kan man välja en version som ska kunna ta sig strax över 700 kilometer på ett fullt batteri. Det är dock mätt enligt NEDC och inte den nya, mer exakta körcykeln WLTP.

Xpeng P7 går att beställa redan nu i Kina från 229 900 kinesiska yuan eller cirka 320 000 kronor. Det finns inga uppgifter om bilen kommer att komma till den europeiska marknaden.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.