En varm sensommarkväll år 2018 satt jag i en trädgårdsfåtölj på en fest i Mälarhöjden. Tidigare under året hade jag varit på utbytestermin i England – dit jag självklart tagit med mig en bil – och var i full färd med att beskriva resan hem via Rivieran och upp genom Alperna. “Vad har du för bil?”, var frågan som kom från min vänstra sida. “Högerstyrd Jaguar XJ6 från 94” kom svaret, snart följt av “är inte du han från Högsta Växeln?”. Mycket riktigt var det Marcus Berggren som satt där i soffan och kortare konversation om bilar följde. Denna mynnade ut i att en smärre folksamling bildades runt min då relativt nyligen införskaffade SAAB 96 V4 som stod utanför staketet. Två veckor senare hörde Marcus av sig och frågade om jag skulle vara intresserad av att börja skriva om bilar.

Jag heter Gustaf Gripenlöf Karlberg, är uppväxt i Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm och är 23 år gammal. Utöver att skriva för Högsta Växeln jobbar jag för tillfället heltid med att sälja båttillbehör, men planerar att återgå till ekonomistudierna till hösten. Jag skulle beskriva mig själv som en kroniskt prylfokuserad seriehobbyist, och med min fallenhet för mekanik och förmåga att samla på mig gamla bilar etablerade jag mig snabbt som redaktionens hobbymeck. Finner du mig på fritiden inte bakom ratten av en bil hittar du mig nog åtminstone under en, eller möjligtvis vid rodret av min segelbåt.

Jag har en förmåga att hitta nöje eller fascination i det mesta på hjul, men har en särskild förkärlek till de moderna klassikerna från 80-, 90- och 00-talen. De bilar jag faktiskt äger får också gärna vara lite åt det excentriska hållet och ha en god dos karaktär. “Där står en SAAB”, var tydligen den första sammanhängande meningen jag lyckades yttra, och märket har legat mig varmt om hjärtat ända sedan dess. Favoritmärkena i övrigt är BMW, Jaguar och Porsche, och det är endast från den sistnämnda tillverkaren som jag inte har ägt en bil. För närvarande kör jag en BMW 316i Compact från 1994 till vardags, och har även fortfarande kvar min ovan nämnda SAAB 96 V4 från 1974.

Mina blogginlägg handlar oftast om det jag finner intressant i de mest obskyra, bilrelaterade vrårna av internet, vilket kan vara allt från klipp av gamla tävlingsbilar till udda tekniska lösningar. Någon gång ibland figurerar även mina egna bilar här.

Nu ska jag bege mig ut till garaget, på återseende

// Gustaf

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.