Med reservation för att jag i min rubricering beter mig som de kvällstidningar jag inte ogärna ojar mig över, häng kvar! Alltså, influencers är kanske att ta i, åtminstone om man definierar fenomenet som de digitala personligheter vilka blott tycks förespråka olika slags prylar och erbjuda rabattkoder mot ersättning. Uppfattas jag som cynisk? I så fall beror det endast på att jag inte till fullo begriper djupet av deras verksamhet. Individerna i Car Trek ägnar ju sig i viss mån också åt att distribuera rabattkoder, men i mina ögon bara i syfte att finansiera sin ädla hobby: att köpa dyra bilar med tvivelaktigt förflutet. Till exempel åkdon som därmed är billigare än en sådan här:

Car Trek är alltså en ny följetong på Youtube, i Top Gear-utmaningarnas anda. Eftersom nya Corvette C8 med mittmotor – som gör att den av somliga klumpas ihop med diverse europeiska superbilar – har börjat levereras, är den, med dess prislapp på 59 000 dollar, temat för Car Trek-utmaningen: att med samma pengar införskaffa ett åk som kan få den nya skapelsen från Chevrolet att komma på skam.

Tävlingens tre deltagare är Tyler Hoover, som ligger bakom Youtube-kanalen Hoovie’s Garage, Ed Bolian, vars kanal VinWiki ligger mig varmt om hjärtat, och Freddy Hernandez, även känd som Tavarish. Na start, vnimaniye, marsh!

Hoovie – vars bilsamling till omfattningen lär vara på god väg att överträffa Jay Leno’s – benämner den typen av bilar han köper med det gamla slangordet hooptie. Detta ord kan tyckas lite hårt för något så flådigt som exempelvis en Ferrari F355 Spider, men när det aktuella exemplaret spontant går upp i rök (bokstavligen) får man nog ge Tyler Hoover rätt. Hans bästa alternativ till en ny Corvette visar att han lärt sig av sina erfarenheter. En Ferrari 360 Spider är nämligen så pass vettig att motorn inte ens måste plockas ur bilen för ett kamremsbyte.

Ni som via en rad av mina tidigare artiklar tagit del av min fascination för fenomenet Cannonball Run, behöver knappast någon introduktion till Ed Bolian – den gamle rekordhållaren. Det ni därigenom inte kunnat läsa er till är dock hans fallenhet för slugt förhandlande vid köp av begagnade bilar, vilka gärna får vara manuellt växlade Lamborghini Murciélago LP640. Sådana kostar mycket mer än en ny Corvette, men det gör inte en Gallardo Spyder med en precis lika manuell växellåda. Förutsatt att den fördärvats i en översvämning, det vill säga.

En annan Gallardo Spyder var den som för två år sedan fick Youtube-kanalen Tavarish att verkligen ta fart, medan han avhjälpte den långa raden fel som bilen led av. Ett drygt år dessförinnan köpte han en Aston Martin V8 Vantage till priset av en Toyota Camry – en amerikansk favorit – så det ter sig passande att han nu till priset av en ny Corvette köpt…en V12 Vantage S!

Länken nedan tar er till det första avsnittet av Car Trek:

PS. I går kom också det andra avsnittet ut. Håll tillgodo! DS.

En av redaktionens fashionistas, som på sistone fattat tycke för V6-motorer. Den allra bästa designades av Giuseppe Busso, för oss som inte behöver en bil som startar varje dag.