Det fanns en tid då en skruvmejsel i tändningslåset och ett par korsade kablar var allt som krävdes för att stjäla en bil. I mitten av 90-talet kom den digitaliserade startspärren, där ett chip i nyckeln är unikt parat med bilens ECU, vilket förändrade situationen. Gav nyckeln inte ifrån sig rätt signal startade bilen helt enkelt inte, och det verkade därmed som att bilstölder som fenomen snart skulle förpassas till historieböckerna. På teknologisk väg hade man stängt porten för biltjuvarna! Den stora ironin är att teknologin några år senare öppnade porten igen.

Idag är i stort sett alla nya bilar utrustade med så kallade keyless-system, där man kan både låsa upp och starta bilen utan att plocka upp nyckeln ur fickan. Detta har öppnat för ett helt nytt sätt att stjäla bilar, och klippet nedan visar hur skrämmande snabbt det kan gå. 

Det är natt och en BMW M2 står parkerad på sin ägares uppfart. Nyckeln ligger på hallbyrån. På under fem minuter lyckas tjuvarna snappa upp signalen från nyckeln genom ytterdörren, replikera denna, och därmed lura bilens dator. De kunde alltså helt enkelt sätta sig i bilen, starta motorn och köra iväg. Har du en bil med keyless-system kan det alltså vara läge att tänka över hur du förvarar dina nycklar om natten.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.