Det var i sista sekund, bara fem dagar sedan, som bilsalongen i Gèneve blev inställd på grund av rädsla för spridning av coronaviruset. Biltillverkarna var dock lika taggade på att få visa upp de olika nyheterna som en femåring är att få öppna upp sitt påskägg. En av de mest uppmärksammade tillverkarna är svenska superbilstillverkaren Koenigsegg och i år kom de med två rykande färska nyheter.

Den första är Koenigsegg Gemera som är en tvådörrars, fyrsitsig råstark familjebil. Kraftkällorna består av en tvåliters, trecylindrig bensinmotor som skickar hela 600 hästkrafter till framhjulen. Dessutom har den tre elmotorer, två bak och en fram, som hjälper till att producera en systemeffekt på 1700 hästkrafter och 3500 newtonmeter. Sprinten till 100 kilometer i timmen går på 1,9 sekunder och toppfarten är cirka 400 kilometer i timmen.

Den kan köras på ren el i upp till 300 kilometer i timmen och har en räckvidd på cirka 50 kilometer men är tänkt att användas främst i hybridläge. Vad den kommer att kosta är fortfarande oklart men den kommer att tillverkas i 300 exemplar.

Den andra nyheten heter Koenigsegg Jesko Absolut och märket skriver i ett pressmeddelande att ”Det är den snabbaste Koenigseggen som någonsin tillverkats och märket kommer aldrig att göra en snabbare produktionsbil – någonsin”. Exakt hur snabb den kommer att vara avslöjas inte men antagligen nog för att rubba jorden ur sitt kretslopp. Den producerar 1600 hästkrafter om man tankar etanol och märket har jobbat med att sänka luftmotståndet för att uppnå ”extremt höga hastigheter”.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.