Det var inte länge sedan ABT släppte ett pressmeddelande om att nya RS6 hade modifierats och blivit starkare. Nu är det dags för Audis största RS-bil, RS Q8, att behandlas av ABT.

En vanlig RS Q8 producerar 600 hästkrafter och 800 newtonmeter vilket är nog för att skicka den till 100 kilometer i timmen på 3,8 sekunder. ABT menar att bilen redan i standardutförande är lättkontrollerad och ett ingenjörsmässigt mästerverk. Den är trots allt den snabbaste produktions-SUV:en någonsin runt Nürburgring med en tid på 7 minuter och 42,2 sekunder. Och det är inte alls illa för en klump som väger 2,4 ton.

Efter ABT:s ingrepp har RS Q8 fått 100 fler hästkrafter vilket innebär att effekten höjs till 700 hästkrafter och 880 newtonmeter. Företaget har även anpassat nivåregleringen och infört ett nytt läge som de kallar för ”Coffee Mode”. Det innebär att det går att sänka bilen 6,5 centimeter närmare marken än i komfortläget.

ABT menar även att de har modifierat designen utan att specificera exakt vad som är gjort. Något de lovar är dock att några ”attraktiva” fälgar snart kommer att vara tillgängliga för försäljning.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.