Volvo Cars har en rik historia som sträcker sig hela vägen bak till 1927, och är en central del i det svenska folkpsyket. Nu kan biltillverkarens dagar som fristående företag emellertid vara räknade. Man har nämligen planer på att slå sig samman med Geely Automotive Holdings – systerföretag inom Zhejiang Geely Holding-koncernen. Det resulterande bolaget skulle primärt noteras på Hongkongbörsen – där Geely Automotive redan är noterat – men kan även komma att handlas på Stockholmsbörsen i framtiden.

Poängen med sammanslagningen skulle vara att dra nytta av tekniska och finansiella fördelar, samt att bättre rusta sig för de allt snabbare förändringarna inom bilindustrin. Man är samtidigt noga med att poängtera att man vill bevara identiteten hos varje märke inom det nya företaget, som utöver Volvo och Polestar även skulle innefatta Geely och Lynk & Co. Då Volvo och Polestar producerar särskilt trevliga bilar för tillfället får vi hoppas att man lyckas med detta. Det blir även intressant att se hur Lotus – som förvärvades av Geely 2017 – passar in i den nya koncernstrukturen. Tänk er ett samarbete mellan det klassiska sportbilsmärket och Polestar – det kan sannerligen bli spännande.

KÄLLAVolvo Cars
Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.