Ford GT i alla dess upplagor tillhör otvivelakteligen toppskiktet vad gäller ikoniska supersportbilar, inte minst tack vare dess historiska arv med flertalet Le Mans-vinster i bagaget. Det gjordes för tusan nyligen en Hollywoodfilm om dess upphovsbil, Ford GT40, och jänkarnas racing-fejd med Ferrari under 60-talet. Även chefredaktör Andreas kan intyga att det rör sig om en sanslöst bra sportbil. Det är därför särskilt glädjande att man smått överraskande väljer att lansera två nya trimnivåer av senaste generationen GT.

Först ut är Liquid Carbon – en naken kolfiberhaj som likväl kunde placeras i valfri Fast & Furious-film. I avsaknad av karosslack träder dess vackra kolfiberlinjer fram, vilket resulterar i en än mer brutal framtoning. Kolfiberfälgar medföljer givetvis i nämnda trimnivå.

För de som däremot inte lättvindigt hänförs av modernt lättviktsmaterial – till den milda grad att det kan betraktas som en perversion – finns emellertid ytterligare alternativ. Ford GT kan nämligen hädanefter köpas i nostalgisk tappning, en hommage till legendariska GT40. Du hörde rätt, allas vår älsklingsbil kommer åter igen att dräperas i Gulfs ikoniska färger – himmelsblått och orange.

Utöver visuella nymodigheter utrustas bilarna också med en nykalibrerad motor, vilket resulterar i ytterligare 13 hästkrafter och således 660 hk totalt. Dessutom utlovas ett nytt avgassystem som enligt uppgifter skall ge ett djupare motorljud – efterlängtat bland de som saknar den klassiska V8:an. Den redan limiterade Ford GT kommer emellertid endast byggas enligt ovan specifikationer i en begränsad upplaga. Telefonlinjen går nog rykande het i Fordlägret.

Italien-fantast som väljer stil och profil framför praktikalitet. Alfa Romeo är inte helt oväntat ett personligt favoritmärke.