Det har varit svårt att missa att Volkswagen har släppt en helt ny generation Golf. Den åttonde generationen innebär en rejält städad interiör och ett nytt yttre, främst i form av nya lampor fram och bak. Nu har även det spanska syskonmärket Seat släppt en ny generation av sin utmanare i Golf-segmentet. Modellen heter Leon och den har otroligt mycket gemensamt med nya Volkswagen Golf.

Utseendet är helt nytt men de distinkta, trekantsformade LED-lamporna hänger med till den nya generationen. Designen får mig att associera till bilar som Mazda3 och Ford Focus men det råder ingen tvekan om att nya Leon är stilren och från flera vinklar riktigt läcker. Även insidan har inspirerats av syskonet Golf och har nu två, relativt stora, digitala skärmar. Väljer man DSG-lådan ser växelväljaren ut som en liten rektangulär flärp som sticker upp från mittkonsolen.

Nytt är även att bilen har växt. Den är cirka åtta centimeter längre men strax under två centimeter smalare än föregångaren. Det innebär mer bagageutrymme och mer plats för benen i baksätet, hos både halvkombin och kombin.

På motorsidan finns en hel drös av olika val. Ett antal bensin- och dieselalternativ, men också en laddhybrid. Den sistnämnda får en systemeffekt på 204 hästkrafter och en räckvidd på ren eldrift på ungefär 60 kilometer. En kopia av Golf GTE:s drivlina med andra ord.

Inga svenska priser är satta men bilen ska börja levereras under andra kvartalet i år.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.