Volkswagen producerar i sin roll som en av världens största biltillverkare miljontals bilar varje år, och dessa är i sig uppbyggda av tusentals komponenter per vagn. Standardiseringen är hög, och i många fall används samma del i ett flertal olika modeller. Frågan är då vilken som är märkets absolut mest tillverkade komponent – är det en lamphållare, eller kanske en fönsterhissknapp? Svaret är emellertid långt mer tyskt, då det i själva verket handlar om en korv: Volkswagens egen currywurst. I klippet nedan ser vi The Grand Tour-programledaren Richard Hammond besöka produktionslinjen för en rundtur och en munsbit.

Varför ägnar sig då världens näst största biltillverkare åt korvproduktion? I grunden handlar det om att tillhandahålla föda till arbetsstyrkan, och på fabriken i Wolfsburg har man producerat mat till de egna lunchrestaurangerna ända sedan 1938. Sin egen bratwurst har man producerat sedan 1973 och idag konsumeras 40 procent av de runt sju miljoner korvar som årligen produceras inom fabrikens väggar, medan resten säljs på snabbköp och hos Volkswagen-handlare. Skinnet är märkt med Volkswagen Originalteil (Volkswagen originaldel) och har därför sitt eget artikelnummer i reservdelskatalogen. Så finner du dig med kurrande mage hos en Volkswagen-handlare i framtiden kan det alltså vara läge att fråga om de har del nummer 199 398 500 A i lager.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.