Det är ingen hemlighet att vi på Högsta Växeln gillar Suzuki Jimny – den vann till och med vår utmärkelse Årets SUV 2019. Och vi är långt ifrån ensamma om att uppskatta bilens underhållande karaktär och gammalmodiga charm. Hyllningsropen har kommit från världen över, och många har liknat den lilla SUV:en till en budgetversion av större, dyrare bilar i samma snitt. Strax efter lanseringen kom därför styling-paket designade att efterlikna Mercedes-Benz G-Wagen och Land Rover Defender. Upphovsmakarna till dessa, som går under det härligt japanska namnet Dream Automotive Design and Development (förkortat DAMD), har nu lanserat två ytterligare versioner av Jimny – den här gången med retroprägel.

Den ena är inspirerad av 60-talets Ford Bronco är och med sin ljusblå lack, blekorangea emblem och vita accenter en symfoni i pastell. För att underlätta lastning av surfbrädor och liknande Bronco-aktiga attiraljer har den också begåvats med en stege på bakluckan. Namnet är Dronco – vilket lär roa Fords advokater.

Vill man istället hålla sig inom ramen för bilens egen stamtavla med sitt retrotänk finns även modellen The Roots, som är tänkt att efterlikna ursprungliga Jimny LJ10 från det tidiga 70-talet. Lacken är tidsstereotypiskt gul, plåtfälgarna är svarta och interiört ser man ut att ha kostat på ett härligt rutmönstrat tyg på stolarna.

Båda modellerna ser onekligen aptitliga ut, och är som gjorda för en roll i en smörig, amerikansk tonårsfilm med inslag av kaliforniskt strandliv. Synd bara för jänkarna att Jimny inte säljs i Nordamerika.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.