5. McLaren 720S

McLaren är en tillverkare som normalt inte förknippas med vacker design – fram tills man presenterade 720S. Att rita en coupé med mittmonterad motor är som att försöka stjäla godis från ett barn – förutsättningarna för framgång är goda. Få tillverkare har dock lyckats lika bra som McLaren gjorde med denna superbil. Det bästa är hur bakänden och sidorna smälter ihop med taket – briljant!

Bild: McLaren

4. Ferrari 458 Italia

Det här var den första riktigt vackra mittmotorbilen från Ferrari på länge. Visst, varken 360 eller F430 var fula, men 458 var på en helt annan nivå. De sensuella linjerna, de enastående proportionerna och utsökta detaljerna gör 458 till en av decenniets vackraste bilar.

Bild från test av Ferrari 458 Italia.

3. Mercedes-AMG GT

När det kommer till tvådörrars coupéer är avståndet mellan ratten och framhjulen ett bra mått för skönhet. Ju längre avståndet är, desto vackrare (och dyrare) ser bilen ut att vara. Att detta påstående är en sanning bevisas inte minst av Mercedes-AMG GT. Titta bara på motorhuven! Den är nästan komiskt lång.

Bild från provkörning av Mercedes-AMG GT R i New York.

2. Aston Martin DBS Superleggera

En vis man sa en gång att en bil borde se ut som ett blankt papper. En vacker bil ska alltså vara lång, bred och låg – och få bilar passar in på det receptet som Aston Martin DBS Superleggera. Lägg till snygga linjer och ikoniska färger och du får en bil som är värdig andraplatsen på denna lista.

Bild från test av Aston Martin DBS Superleggera i Dubai. En av de absolut bästa bilderna som vi på Högsta Växeln någonsin tagit, i mitt tycke. Den här gången var det Marcus Berggren som höll i kameran.

1. Jaguar F-Type

Det kanske största namnet inom bildesign under 2010-talet, Ian Callum, avslöjade sitt mästerverk år 2013 med pompa och ståt. Precis som sin spirituella föregångare E-Type kommer F-Type att gå till historien som en av de absolut vackraste bilarna genom tiderna. En enastående prestation.

Bild från provkörning av Jaguar F-Type 400 Sport i New York.