Världens bilfanatiker har varit heta på gröten under det gångna året; många fantastiska fordon har bytt ägare och årets dyraste auktionsobjekt, i bilväg, utgörs av en brokig skara dyrgripar. Nedan följer de fem högst prissatta bilarna som klubbades på auktion under 2019.

 1. 1994 McLaren F1 LM
  Såld för:
  $19,81 miljoner

McLaren F1 är onekligen britternas mest glorifierade sportbil någonsin – ett mästerverk helt enkelt. År 1995 valde man emellertid att bygga fem Le Mans-specade F1-modeller i en hyllningskör till de fem McLaren F1 GTR som tillsammans vann det franska 24-timmars-loppet under samma år. LM-versionen är bananpassad och snäppet sportigare än dess upphovsbil. Årets dyrast sålda bil är dock ovanligare än så. Det rör sig nämligen om en, av endast två, ”vanliga” McLaren F1 som år 2000 uppgraderades av britterna enligt LM-specifikationer. Inte konstigt att bilen såldes för en astronomiskt stor summa pengar.

 1. 1939 Alfa Romeo 8C 2900
  Såld för:
  $18,56 miljoner

Alfa Romeo 8C utrustas med en rak åttacylindrig motor, vilket förklarar upphovet till dess milslånga motorhuv. Modellen i fråga var de facto världens snabbaste gatlagliga bil innan andra världskriget, och det nu sålda exemplaret var en av fem bilar av dess typ vars kaross utformades av legendariska Carrozzeria Touring Superleggera.

 1. 1984 Peterbilt 359 Ultra Custom TT Crew Cab
  Såld för:
  $13,2 miljoner

Varför någon väljer att spendera långt över 100 miljoner kronor på en ”lastbil” är för mig oförklarligt, men om du eftersöker tusentals hästkrafter (3974, närmare bestämt) och Mad-Max-inspirerad design kan detta vara något för dig. Bilen drivs av två V12-motorer och 12 kompressorer.

 1. 1958 Ferrari 250GT LWB California
  Såld för: $9,91 miljoner

Den som vill lägga vantarna på en Ferrari från 250-familjen kan förvänta sig en skyhög prislapp, oavsett modell – i synnerhet när det rör sig om en California Spider. Just denna bil användes ursprungligen i tävlingssyfte, men har sedan dess blivit restaurerad till nyskick.

 1. 2014 Lamborghini Veneno roadster
  Såld för:
  $8,43 miljoner

Lamborghini Veneno utvecklades i samband med Italienarnas 50-års-jubileum, och var redan vid försäljningsstart en av världens dyraste produktionsbilar. Modellen är baserad på Aventador och producerar hela 740 hästkrafter genom dess skrikande V12. Totalt byggdes tre coupé-modeller och nio av den sålda roadster-varianten.

Italien-fantast som väljer stil och profil framför praktikalitet. Alfa Romeo är inte helt oväntat ett personligt favoritmärke.