Det har varit svårt att missa det hyfsat färska släppet av den åttonde generationen Volkswagen Golf. Modellen har trots allt namngivit en hel bilklass så det råder inga tveksamheter om att den är viktig för märket. Många människor har haft åsikter om den nya designen, vissa anser att den är tråkig, andra att det är precis vad man kan förvänta sig av en ny Golf. Jag blev dock genast ivrig att se de snabbare varianterna av modellen, det vill säga GTI och R. Och nu har det släppts smygbilder på en av versionerna.

Innan någon ny bil hamnar på marknaden så genomgår den fler tester än vad jag har hårstrån på huvudet. Under en del av testperioden ska bilen tillbringa en tid i kyligt klimat och då bjuder Lapplandsområdet på perfekta förhållanden. Nu har senaste generationen Golf i GTI-utförande fångats på bild på snötäckta vägar.

Nya Golf GTI liknar vid första anblick vanliga Golf som två enäggstvillingar. Tittar man närmare har GTI dock två utmärkande utblås, röda bromsok, aningen större fälgar och förmodligen en röd list fram som döljer sig under svart tejp.

Nuvarande Golf GTI:n levererar 245 hästkrafter från en 2,0-liters motor. Nya bilar brukar innebära högre effekt, och det är precis vad vi kan förvänta oss av nya Golf GTI. Om den slår den kraftfullaste GTI:n hittills, Golf GTI TCR med sina 290 hästkrafter, återstår att se.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.