Snabba däckbyten är av största vikt i Formel-1 och Team Aston Martin Red Bull Racing är för tillfället snabbast i den grenen – tidigare i år lyckades man byta alla fyra hjul på Max Verstappens bil på bara 1,88 sekunder. Frågan är vad man gör när man redan är bäst i en gren och utrymmet för förbättring har blivit allt mindre?

Red Bull har som bekant alltid varit pigga på ett bra stunt, så svaret blev att försöka göra ett komplett däckbyte på under 20 sekunder – vilket knappast verkar som någon större utmaning med tanke på teamets tidigare bedrifter. Det fanns emellertid en betydande skillnad; bytet skulle ske i total tyngdlöshet.

Hur åstadkommer man då detta utan att låta bygga sin egen rymdfärja? Jo, man börjar med att skicka hela sitt team till Ryssland för snabbträning hos kosmonauterna, och sedan packar man in däckbytare, ett filmteam samt sin ovärderliga racingbil i ett fraktflygplan av typen Ilyushin Il-76 MDK. Planet stiger sedan med 45 graders vinkel upp till 10 000 meters höjd för att sedan påbörja en skarp dykning. Detta skapar drygt 20 sekunder av tyngdlöshet då man kan utföra sitt däckbyte – eller varför inte snurra bilen ett helt varv i luften? Resultatet kan ni se nedan.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.