Porsche, Lamborghini och Bentley har redan gjort det och skapelserna har fått namnen Cayenne, Urus och Bentayga. Jag pratar naturligtvis om en lyx-SUV. Nu är det Aston Martins tur att ge sig in i leken och namnet på den nya design-klumpen från det brittiska sportbilsmärket är DBX.

Det är svårt att undgå att DBX design är inspirerad av andra bilar i modellutbudet. Fronten påminner från vissa vinklar om DB11 och baken för tankarna till Vantage. För att skapa en så kaxig utstrålning som möjligt har märket givit DBX den största grillen som märket någonsin monterat på en Aston Martin. Resultatet är enligt mig en av de vackraste lyx-SUV:arna på marknaden.

Aston Martin har jobbat hårt för att få till en trivsam interiör. Infotainmentsystemet är detsamma som sitter i Mercedes senaste modeller och det går nu att utrusta bilen men diverse nya funktioner som massage i sätena och automatisk farthållare.

Under huven gömmer sig en 4,0-liters V8 från Mercedes-AMG. Den producerar 550 hästkrafter och 700 newtonmeter. Det innebär att 0 till 100 går på 4,5 sekunder och toppfarten är 290 kilometer i timmen. Kraften skickas genom en niostegad automatlåda till alla fyra hjul.

Aston Martin DBX kommer att lanseras under nästa år och kosta 2 225 000 kronor (före tillval) i Sverige. Om den blir det ultimata alternativet för den designmedvetne som vill slå varvtider runt Nürburgring och åka genom vattendrag i terrängen under samma dag får tiden visa, men den har i alla fall alla förutsättningar för att lyckas.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.