Privatleasing, det vill säga att till ett fast pris hyra en bil över längre tid, har blivit allt mer vanligt under de senaste åren. Biltillverkarna tävlar om att kunna erbjuda den lägsta månadskostnaden och fenomenet har blivit ett populärt sätt för ungdomar att kunna köra en ny bil. Det har emellertid varit svårt att leasa begagnade bilar – men det tänker Volvo nu göra ändring på. Genom den nya tjänsten Volvo Selekt kommer privatpersoner nämligen nu att få möjligheten att leasa begagnade modeller.

Genom tjänsten erbjuder alltså Volvo privatleasing till fast månadspris och utan kontantinsats. Det handlar heller inte bara om småbilar – alla Volvos modeller kommer att finnas tillgängliga, från lilla V40 till stora XC90. Bilarna som kommer att erbjudas kommer att vara högst fem år gamla, ha rullat maximalt 10 000 mil, ha ett garanterat restvärde och nybilsgaranti. Den som vill kommer även att kunna få med försäkring och serviceavtal i månadspriset.

Finns det då någon poäng med att privatleasa en begagnad bil? Mycket talar för det. Poängen med privatleasing är att få ett förutsebart och, i regel, relativt lågt månadspris. Det krävs inget geni för att förstå att det kommer att vara billigare att leasa en begagnad V90 än en ny. Dessutom är det Volvo, och inte privatpersonen, som bär den största risken. Frågan är bara hur billigt det kommer att vara.