Vintertiden är här och har tagit med sig mörker och kyla till Stockholm. Detta bäddar för att slösa bort kvällstimmarna i de mest avlägsna hörnen av nätet, och igår kväll snöade jag in på gamla racingklipp. Jag kan inte anklagas för att vara något större Formel 1-fan, utan stämmer istället in i den välbekanta klagan om att det är för få omkörningar och att bilarna framförs med sådan precision att de lika gärna kunde vara robotstyrda. I mitt slösurfande hittade jag dock ett klipp från 1990 som visar att så inte alltid har varit fallet.

Det är legenden Ayrton Senna som smiskar sin McLaren runt ett kvalvarv på Monacos gator, och resultatet är smått spektakulärt. Inte nog med att V10:an låter gudomligt och att Senna får parera sladdar till höger och vänster, utan den manuella växellådan medför att han också tvingas köra stora delar av varvet med bara en hand på ratten. Detta i en bil utan den servostyrning man idag använder. Notera även hur snabbt han ändå lyckas jobba sig upp och ner genom växlarna. Det går visserligen inte alls lika fort som för dagens förare, men det är bra mycket mer underhållande att titta på.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.