Med hjälp av en plastbur, lite koppar, en elmotor och fyra hjul har forskare lärt råttor att köra bil. Den lilla elbilen kontrolleras av råttorna genom att de vidrör kopparrören på insidan av plastbehållaren och på så sätt skapar en elektrisk reaktion. Kopparbiten till höger gör att bilen svänger till höger, den i mitten är ”gaspedalen” och den till vänster får hjulen att svänga till vänster. När råttorna nådde sitt mål belönades de med mat och dryck.

Det ser förvisso otroligt gulligt ut när råttorna bränner runt i sina fina bilar, men forskarna vid University of Richmond gjorde inte detta experiment blott för skojs skull. Experimentet har visat att råttorna mådde bra av att lära sig att köra bil, vilket var hypotesen för undersökningen. Kanske hade forskarna sneglat åt en liten motorredaktion i Sverige, där samtliga (mänskliga) medlemmar mår alldeles förträffligt varje gång de får sätta sig bakom ratten.