Klassisk formgivning och mekanisk körkänsla är något sparsmakat bland moderna fordon, varför bilfantaster allt oftare söker sig till veteranbilar av alla dess slag på bekostnad av prestanda. Aston Martin har lyckligtvis nu presenterat en helomfattande lösning som råder bot på den ångest många känner inför avvägningen högteknologisk modernitet kontra körupplevelse och designideal.

Tidigare under veckan avtäckte britterna deras nya skrytbygge: en DBS GT Zagato. Likt namnet antyder är bilen – en omgjord DBS Superleggera – framtagen i samråd med just de italienska designgudarna Zagato. Bilen stoltserar bland annat med en ny grill, ett omgjort bakstycke och en guldprydd interiör värdig en kunglighet.

Priset? Hisnande 6 miljoner pund exklusive skattetillägg. Aningen dyrt kan tyckas, men de 19 lyckliga köparna kommer att förses med en tillhörande DB4 GT Zagato – en handbyggd nytappning av dess namne från 1960. Bilen är i princip identisk med 60-tals-originalet, bortsett från en uppumpad motor, nya lättviktsstolar och välbehövliga säkerhetsdetaljer såsom en störtbåge och medföljande brandsläckare – allt detta för att anpassa bilen efter tävlingsföreskrifter. Det rör sig trots allt om en fullblodig racer.

Om DBS Superleggeras 715 hästkrafter mot förmodan inte räcker till finns det alltså all anledning till att lägga vantarna på ovan nämnda bilpaket – DBZ Centenary Collection – om inte annat för att drömma sig tillbaka till svunna tider.

Läs vår recension av DBS Superleggera här.

 

 

Italien-fantast som väljer stil och profil framför praktikalitet. Alfa Romeo är inte helt oväntat ett personligt favoritmärke.