M-avdelningen hos BMW har inte legat på latsidan. För ett tag sedan släpptes de M-behandlade modellerna X3 och X4 som innebar närmare 500 hästkrafter instoppat i kapabla familjeSUV:ar. Nu har märket valt att gå upp i storlek med prestandabehandlingarna och besmycka storasyskonen X5:s och X6:s bakluckor med bokstaven M.

Senaste generationen X5 kom 2018 och X6 presenterades 2019. Nu är det alltså dags för en M-behandling som vanligtvis brukar innebära en massiv effektökning och denna gång är inget undantag.

Bilarna får BMW:s kända 4,4-liters V8. Den producerar 600 hästkrafter och 750 newtonmeter. Det är nog med kraft för att skicka de båda från 0 till 100 kilometer i timmen på 3,9 sekunder. Om man känner att de, i sammanhanget, imponerande siffrorna inte räcker till kan man välja X5 och X6 i M Competition-utförande. Det ökar hästkraftantalet till 625 och kapar 0 till 100-tiden med 0,1 sekunder.

Förutom prestandaskjutsen får M-varianterna en aggressivare design. Större luftintag, större fälgar, större vinge bak och fler utblås skvallrar om att det är en M:ifierad X5 eller X6.

De nya, sportigare familjefraktarna kommer att presenteras under Los Angeles auto show som äger rum i slutet av november. Den som vill beställa en får dock vänta till våren 2020 när bilarna kommer ut på marknaden.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.