Att välja färg när man beställer sin nya bil är inte alltid lätt. Vilken kulör är egentligen snyggast? Vilken måste man tvätta oftast? Är det värt att köpa metalliclack? Frågor som dessa kan vara nog svåra att ta ställning till, men en faktor som privatbilisten kanske inte alltid har i åtanke är hur lacken påverkar när det är dags att sälja bilen. Färgen du väljer kan nämligen påverka både andrahandsvärdet och tiden som bilen behöver ligga ute för försäljning innan en spekulant slår till.

Vilken färg ska man då välja om man i första hand tänker med plånboken? Den frågan säger sig nu auktionsfirman KVD kunna svara på. I en undersökning, som utförts av Kantar Sifo på uppdrag av KVD, har man frågat slumpmässigt utvalda svenskar om vilken färg som är mest respektive minst avskräckande vid ett bilköp. Föga förvånande är det starkare kulörer som rosa och orange som är svårast att sälja. Lättast att sälja är, också föga förvånande, färgerna på gråskalan.

Mest avskräckande färgerna
1. Rosa (28 %)
2. Orange (12 %)
3. Gul (9 %)
3. Röd (9 %)
3. Lila (9 %)
3. Brun (9 %)

Mest eftertraktade färgerna
1. Svart (15 %)
2. Mörkgrå (10 %)
3. Silver (9 %)
3. Blå (9 %)
3. Vit (9 %)