Det är svårt att blunda för att bilvärlden inom en snar framtid kommer att domineras av eldrivna fordon. Redan nu erbjuder i princip samtliga tillverkare hel- eller delvis elektrifierade bilar inom de flesta modellkategorier. Volvo – som så ofta går i bräschen för sunt förnuft – utlovade redan 2017 att samtliga nya bilar som lanseras från och med 2019 ska vara elektrifierade i någon form.

Tidigare i år lanserades modellen Polestar 2; i enlighet med företagets tidigare löfte utrustades bilen med en helelektrifierad drivlina. Nu har man tillkännagivit att även XC40 kommer med ett helelektriskt motoralternativ. Premiärvisningen sker så snart som 16:e oktober. Anmärkningsvärt är att detta är företagets första helelektrifierade modell under eget märke, bortsett från C30 Electric.

Det är emellertid skralt med vidare specifikationer kring fordonet i fråga. I sin kommunikation väljer Volvo att fokusera på mindre upphetsande detaljer, såsom säkerhet, på sedvanligt Volvo-manér. Det framgår bland annat i pressmeddelandet att ”Helt elektriska XC40 kommer att vara en av de säkraste bilar vi någonsin har byggt”; något som troligtvis gläder familjen Svensson i vart fall. Nåväl, det är med spänning som jag följer Volvos senaste tillskott på den allt mer konkurrenstäta elbilsmarknaden. Tills vidare bjuds vi på ovan bilder.

Italien-fantast som väljer stil och profil framför praktikalitet. Alfa Romeo är inte helt oväntat ett personligt favoritmärke.