“The only thing beyond Ludicrous is Plaid”. Det var med den tweeten som Teslas VD Elon Musk tillkännagav namnet på efterföljaren till Ludicrous Mode – prestandaläget i de snabbaste Teslorna som möjliggör maximal accelerationen från stillastående. Att beskriva en sjusitsig familjebil som gör 0-100 på 2,6 sekunder som “ludicrously quick“ – vilket om du inte är helt hemma i ditt engelskalexikon betyder löjligt snabb – känns ju ganska logiskt. Frågan är bara vad “plaid”, som i Amerika är synonymt med skotskrutigt, har med snabb acceleration att göra?

Svaret ligger i att Elon Musk i grund och botten är en datanörd med en fascination för rymden, och att båda namnen Ludicrous och Plaid är hämtade från hans favoritfilm: Star Wars-parodin Spaceballs från 1987. Närmare bestämt är det en referens till klippet nedan, där den onda kapten Dark Helmet beordrar sitt manskap att pressa upp rymdfarkosten Spaceball One till den högsta hastigheten på mätaren: Ludicrous Speed. Accelerationen blir emellertid mer kraftfull än väntat, och man passerar Ludicrous speed – och efter Ludicrous speed kommer Plaid.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.