Klockan 03.00 idag kom beskedet – Thomas Cook Airlines har slut på pengar och går i konkurs. Detta medför bland annat att tusentals svenskar, företrädelsevis charterbolaget Vings kunder, är strandade på olika platser ute i världen. Svårigheterna att ta sig hem är stora, och även om majoriteten av de strandade kommer att få ersättningsflyg på ett eller annat sätt för att ta sig hem så kommer det att ta tid. Tid är emellertid inget som alla har, så för den som verkligen har bråttom hem kan faktiskt bil vara ett alternativ värt att ta hänsyn till.

Nedan följer nu en guide över hur du kan ta dig hem om du är strandad i London, Paris, Barcelona, Sofia, södra Frankrike, Aten, Rom eller Mallorca. Detta är naturligtvis ingen uttömmande lista över Thomas Cooks destinationer, men vår förhoppning är att du har möjlighet att ta dig till någon av de ovan nämnda platserna om du semestrar i Europa på någon annan av Vings destinationer.

Här vill vi även tillägga att priserna på hyrbilar tycks vara väldigt höga just nu (troligen på grund av flygkaoset). När vi gör en sökning på Eurocars hemsida får vi ett prisförslag på 40 550 kr för att köra en Volkswagen Golf från flygplatsen CDG i Paris till Arlanda flygplats.

London
Sträcka bilväg till Stockholm: 190 mil
Körtid:
21 timmar och 40 minuter
Bränslekostnad*:
1890 kr
Övrigt: Tänk på att hyrbilar är högerstyrda. Smidigast är att åka biltåget genom Eurotunneln från Dover till Calais. Den som har en större bil (eller sportbil) kan med fördel boka en rymligare plats på färjan.

Paris
Sträcka bilväg till Stockholm: 187 mil
Körtid:
20 timmar och 10 minuter
Bränslekostnad*:
1850 kr
Övrigt: Sträckan är kortare än man tror. Kör via Cambrai för att undvika alla vägarbeten på väg E411.

Barcelona
Sträcka bilväg till Stockholm: 275 mil
Körtid:
28 timmar
Bränslekostnad*:
2730 kr
Övrigt: Även denna sträcka är kortare än man tror, då vägen är nästan helt spikrak om du kör via Nimes och Dijon.

Sofia
Sträcka bilväg till Stockholm: 271 mil
Körtid:
30 timmar
Bränslekostnad*:
2690 kr
Övrigt: Vägarna är bitvis dåliga. Snabbast är att köra via Belgrad och Bratislava för att sedan vända västerut mot Prag. Då kan du dessutom ta färjan från Rostock istället för att behöva åka in från Polen (Swinoujscie).

Södra Frankrike
Sträcka bilväg till Stockholm: 240 mil
Körtid:
25 timmar
Bränslekostnad*:
2385 kr
Övrigt: Beräkningen är gjord med utgångspunkt i Marseille.

Aten
Sträcka bilväg till Stockholm:
341 mil
Körtid:
37 timmar
Bränslekostnad*:
3400 kr
Övrigt: Den längsta sträckan på denna lista. Här får du räkna med minst två hotellnätter innan du är framme, förslagsvis i Belgrad och Berlin.

Rom
Sträcka bilväg till Stockholm:
255 mil
Körtid:
28 timmar
Bränslekostnad*:
2535 kr
Övrigt: Här finns två vägalternativ som båda är ungefär lika snabba – via München respektive via Frankfurt. Körtiden kan komma att påverkas kraftigt av vilken tid du passerar de större städerna i Tyskland. Om du tar vägen via München och kommer att passera vid rusningstid, ta istället västerut via väg A12 vid Insbruck. Då kommer du förvisso att köra på mindre vägar, men du kommer antagligen att spara tid.

Mallorca
Sträcka bilväg till Stockholm:
299 mil
Körtid:
36 timmar
Bränslekostnad*:
2970 kr
Övrigt: Färja till Barcelona tar ungefär 7 timmar och kostar ungefär 450 kronor. Detta är mycket snabbare än att ta färjan till t.ex. Valencia.

* = Bränslekostnaden är beräknad på ett snittpris om 14,2 kr per liter, vilket enligt Autotravler.ru är snittpriset för bensin i september 2019. Vi förutsätter att bilen du kör drar 0,7 liter bränsle per mil.