Det har knappast undgått Ferrari-fantaster att företaget i år firar 90 år som tävlingsstall inom Formel 1; något som bland annat resulterat i jubileumsbilen SF90. I egenskap av nybliven Milanobo har jag tillsammans med tusentals italienare deltagit i en rödmålad folkfest under den gångna veckan. I onsdags fylldes Piazza Duomo av gastande bilfanatiker och välkända ansikten inom Formel 1-världen för att uppvakta Scuderia Ferrari. Publiken var särskilt högljudd då tidigare tillika nuvarande tävlingsförare gång på gång avlöste varandra på scenen – en lektion i italiensk körsång. Några av gästerna var Alain Prost, Mario Andretti, Rene Arnoux, Ivan Cappeli, Kimi Räikkönen och Felippe Massa, liksom Charles Leclerc och Sebastian Vettel var på plats.

Man stoltserade också med en armada av bullriga sportbilar framförda i en parad längst torget. Vettel rattade exempelvis en 750 Monza, medan Leclerc bekvämt intog passagerarsätet i en Alfa Romeo 8C från 30-talet. Niki Laudas tidigare Formel 1-bil (312 T), med vilken han vann mästerskapet 1975, var också på plats i paraden. Utöver nämnda tävlingsbilar visade man också upp Monza SP1 tillika SP2, F8 Tributo och 488 Pista Spider. Förarna bar onekligen tunga skor – motorljuden var öronbedövande höga. De som lyckades ta sig längst fram i publikhavet kunde också notera att en variation av tävlingsbilar från Maranello var utplacerade på scenen. Däribland nya SF90 och ett antal Formel 1-bilar från svunna tider.

Dagen till ära bjöd man också på goda nyheter. Det har tidigare spekulerats kring huruvida helgens Formel 1-tävlingar är de sista som kommer utföras i Monza; något som onekligen vore impopulärt i Italien. Man passade emellertid på att döda samtliga sådana rykten då en ny kontraktsskrivning tog plats under festligheterna. Italienska GP kommer med säkerhet fortsatt att äga rum i Monza tills åtminstone 2024, vilket möttes av glädjefyllda ramsor. Hängivna Ferrari-anhängare kunde sedan bege sig till företagets souvenirbutik för att möta Vettel och Leclerc. Jag var emellertid inte särskilt sugen på italiensk wrestling med övriga i publiken.

Italien-fantast som väljer stil och profil framför praktikalitet. Alfa Romeo är inte helt oväntat ett personligt favoritmärke.