Det är fortfarande många som ser tillbaka på 70-talseran av Formel 1 som seriens absoluta glansdagar. Racingen var spektakulär, riskerna höga och förare som Niki Lauda och Jackie Stewart idoliseras än idag för sina framgångar.

Samtidigt är det många svenskar som glömmer att en av den tidens snabbaste förare, med en av de mest spektakulära körstilarna, faktiskt kom från Örebro. Jag pratar självklart om Ronnie Peterson – ”Super Swede” – som ansågs ha en enorm potential, men ofta hämmades av dåliga bilar och tragiskt förolyckades innan han på riktigt fick visa vad han gick för.

Nedan är en länk till en P3-dokumentär om Peterson från 2008 – 30 år efter hans död på Monzabanan år 1978. Vi må ha missat 40-årsjubileumet av hans död med ett år, men det är aldrig för sent att uppmana till allmänbildning kring ett av de viktigaste kapitlen i svensk racinghistoria. Historien är både intressant, imponerande och sorglig.

P3 Dokumentär: Ronnie Peterson

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.