Det var inte allt för länge sedan som Volvo släppte en armerad version av XC90, en ohyggligt tung bjässe som hade försetts med nog med skydd för att stå emot ett ordentligt kulregn. Nu har även BMW valt att lansera en extra säker version av den senaste generationen X5.

Faktum är att BMW har tillverkat skottsäkra bilar i över 40 års tid. Märket hävdar till och med att senaste generationen X5 designades förberedd för att någon gång bli en bepansrad variant.

Den X5 ni ser på bilderna har fått namnet BMW X5 Protection VR6. Det sistnämnda ordet har tro’t eller ej ingen koppling med Volkswagens gamla motorvarianter utan syftar på säkerhetsklassningen. VR6 (Vehicle Resistance 6) innebär nämligen att den pansarförstärkta konstruktionen och säkerhetsglaset klarar av 15 kilogram TNT som detoneras fyra meter från bilen, och skott från en AK47. Den har även försetts med punkteringsfria däck för att kunna fortsätta köra trots förlorat däcktryck.

Det som driver hela ekipaget är märkets 4,4-liters V8 med dubbelturbo. Motorn har dock trimmats och X5 Protection VR6 klarar, trots sin tyngd, 0 till 100 kilometer i timmen på respektabla 5,9 sekunder.

Kundkretsen är primärt högt uppsatta personer i Sydamerika, Ryssland och Afrika. Men vem vet, med lite tur kanske den kan bli Säpos nya favoritkärra och vi kan få se en glimt av den på svenska vägar.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.