I förra veckan rapporterade vi om hur Porsches eldrivna sportsedan Taycan – som ska lanseras på Frankfurt-mässan i september – visade att batteribilar visst kan funka för långkörning genom att avverka över 340 mil på bara 24 timmar. Nu har Taycan även visat sig kompetent i en mer traditionell sportbilsgren – bankörning. Med testföraren Lars Kern bakom ratten har en Taycan-prototyp nämligen tagit sig runt nordslingan av Nürburgring på bara 7 minuter och 42 sekunder. Hur detta gick till kan ni se nedan.

Porsche skryter om att tiden är rekord för fyrdörrars elbilar, men då ska tilläggas att Taycan också är ensam i den kategorin, samt att mer traditionella prestandasedaner – exempelvis BMW M5 – har mäktat med snabbare tider. Tiden är dock samma som för den utgående versionen av Porsches egen Cayman GT4, så att Taycan är snabb råder det inga tvivel om.

 

 

 

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.