Att bli bestulen är alltid tråkigt, oavsett om det är en dosa snus eller din mobiltelefon som tjuvarna lägger vantarna på. Värst av allt är dock bilstölder. Tänk dig att vakna upp tidigt på måndagsmorgonen, koka en kopp kaffe och sedan upptäcka att bilen är borta när du ska iväg till jobbet. Vilken fars! Hur ska man då undvika att drabbas av fenomenet? Förutom uppenbara knep, som att alltid låsa bilen och förvara nycklarna på ett säkert ställe, påverkas risken av att drabbas av stöld beroende på vilken bilmodell du väljer.

Hur ska man då veta vilken bil som är säkrast? Det amerikanska organet Highway Loss Data Instutition funderade också på det, och har nu sammanställt en lista över de modeller som tjuvarna eftertraktar mest i USA. Listan nedan inkluderar bilmodell och ett indexnummer. En genomsnittlig bilmodell har indexet 100, medan de som stjäls mer har ett högre nummer och de som stjäls mindre ett lägre.

Bilarna som är MEST utsatta för stöld (modell/index):
1. Dodge Charger HEMI (544)
2. Dodge Challenger SRT Hellcat (529)
3. Infiniti Q50 (525)
4. Infiniti QX80 (422)
5. GMC Sierra 1500 (393)
6. Dodge Challenger (358)
7. Nissan Maxima (351)
8. Chevrolet Silverado (320)
9. Chrysler 300 (293)
10. Mercedes-Benz S-klass (291)

Bilarna som är MINST utsatta för stöld (modell/index):
1. BMW 3-serie (4)
2. Tesla Model S (11)
3. Tesla Model X (12)
4. Chevrolet Equinox (15)
5. Buick Encore (15)
6. Subaru Legacy (17)
7. GMC Arcdia (19)
8. Subaru Forester (20)
9. Volkswagen Beetle (20)
10. Subaru Outback (21)

Som du kan se i siffrorna är det få av de mest utsatta bilmodellerna som ens säljs i Sverige (som ovan nämnts är detta en amerikansk lista). Noterbart är även att BMW 3-serie framstår som ett lysande val för den som inte vill drabbas av stöld. Vi vet dock att modellen är drabbad av flera bildelsstölder i Sverige under den senaste tiden, så siffrorna är inte nödvändigtvis representativa för den europeiska marknaden.