De som läst mina tidigare artiklar på Högsta Växeln har troligtvis uppmärksammat att jag är särskilt förtjust i 60-talets racing-bilar. Dåtidens designideal var inte sällan futuristiskt präglat – vilket troligt kan tillskrivas jet-ålderns intåg – samtidigt som omsorgsfullt utformade linjer skapar ett välbalanserat intryck. Extravagans möter elegans – ett vinnande koncept, i min mening. Legendariska prototypbilen Jaguar XJ13 från 1966 är ett föredömligt exempel inom just exteriör designkonst. Bilens böljande linjedesign är särskilt delikat, medan fronten påminner om ett argsint havsodjur vilket skvallrar om dess kompetens på racingbanan. XJ13 huserar nämligen en mittmonterad 5-liters V12-motor, samtidigt som bilkonstruktionen var anpassad för Le Mans-deltagande. Till alla bilfantasters förtvivlan nådde aldrig bilen produktionsstadiet då den inte ansågs vara konkurrenskraftig nog, varför endast ett exemplar existerar; något som uppenbarligen förargar det skotska racingstallet Ecurie Ecosse.

Skottarna avtäckte nyligen modell LM69 – en hommage till just Jaguar XJ13. Något anmärkningsvärt är att de i tillverkningen av bilen i fråga inte kommer att implementera någon modern teknologi, olikt många andra producenter av retro-inspirerade sportbilar. Man har istället valt att uteslutet arbeta med teknologi och designelement vilka introducerades inom motorsport senast 1969, vilket förklarar dess namnbeteckning. Det innebär att LM69, i avsaknad av servostyrning, ABS-bromsar och andra moderna hjälpmedel, är ett mekaniskt kraftpaket. Likt XJ13 kommer bilen att utrustas med en naturligt aspirerad V12-motor, vilken kan specificeras enligt 5,3, alternativt 7,3 liter i slagvolym. Antalet hästkrafter har ännu inte bekräftats. LM69 kommer emellertid endast att byggas i 25 exemplar, varför den köpsugne bör lyfta på luren omgående. Ett lågt produktionstal begränsar samtidigt antalet potentiella trafikolyckor, vilket är positivt i sig; en väglaglig fartdemon i 60-tals-utförande är troligt räddningstjänstens värsta mardröm.

Italien-fantast som väljer stil och profil framför praktikalitet. Alfa Romeo är inte helt oväntat ett personligt favoritmärke.