Att så här i sommartid använda en veteranbil som sitt primära fortskaffningsmedel är ett fantastiskt sätt att förgylla vardagen. Dels har de mer karaktär än moderna bilar, och känslan från bakom ratten kombinerat med hur folk runtomkring reagerar på bilen får varje resa att kännas mer speciell. De känns dessutom luftigare än moderna bilar, som i jakt på krocksäkerhet får allt högre midjor och tjockare fönsterpelare – lite som att sitta på en inglasad veranda istället för i ett vanligt vardagsrum.

Risken är dock tyvärr att dagarna då det fortfarande är möjligt använda veteranbilar till vardags i och runt våra europeiska städer snart är räknade. Detta beror delvis på att bensinpriserna blir allt högre – vilket slår hårt mot gamla törstiga bilar – men framför allt på att allt fler städer nu inför miljözoner. Om dessa blir allt mer strikta med tiden finns risken att äldre bensinbilar snart blir bannlysta från Europas stadskärnor.

Kanske är lösningen på detta problem att transplantera in modern, luftkvalitetsvänlig teknologi i äldre bilar? Tänk att kombinera pålitligheten, körbarheten och tystnaden från en elbil, med stilen och karaktären av en veteran. I videon nedan besöker Jonny Smith från The Fully Charged Show elbilskonverterarna EV West i Kalifornien. De är specialister på att med minimala ingrepp konvertera äskade klassiker – främst från Volkswagen och Porsche – till eldrift. I videon läggs det fram många fördelar med eldrivna veteranbilar, och konceptet är absolut tilltalande.

Skulle jag själv bygga en elveteran skulle den dock inte vara baserad på en gammal folkabubbla, utan på en stor gammal lyxbil – exempelvis en Jaguar XJ-S. Tänk dig en bil som redan är känd för att vara tyst och följsam att köra, men där man slipper den uråldriga automatlådan och hiskeliga bränsleförbrukningen. Det skulle vara den perfekta vardagsbilen för sommaren i mina ögon.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.