Mini är ett bilmärke som, föga förvånande, säljer bilar i storleken mindre. Trots att många modeller har växt under åren har märket kvar minstingen som märket kallar för Mini 3-dörrar. Nu har det presenterats en ny bil som är helelektrisk och den har fått namnet Mini Cooper SE.

Mini Cooper SE blir den första bilen från Mini att drivas helt utan bensin eller diesel. Märket satsar stort på ”urban mobilitet” och därför blir den första elbilen baserad på den lilla tredörrars-varianten som ska passa utmärkt i trånga parkeringsfickor. Många av de kännetecken som genomsyrar den vanliga versionen lever kvar, som exempelvis den nationalistiska detaljen att Storbritanniens flagga utgör bakljusens form. Det finns dock skillnader som nya och udda, men häftiga fälgar som liknar få andra på marknaden samt att instrumenteringen har flyttat till nutid och blivit digital.

Under huven, eller ja, snarare under interiören gömmer sig ett batteripaket som genererar tillräckligt med kraft för att skjuta iväg nya Cooper SE från 0 till 100 kilometer i timmen på 7,3 sekunder. Hästkraftantalet uppgår till 184 stycken och vridmomentet till 270 Nm. All kraft skickas till framhjulen men Mini lovar att Cooper SE ska vara mer go-kart-lik är någonsin.

Mini Cooper SE kommer att ha en räckvidd på 235 till 270 kilometer och kosta från 359 000 kronor. Den som är sugen får dock vänta till hösten när bilen börjar produceras i fabriken i Oxford.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.