Brittiska Lotus är en anrik aktör inom sportbilsindustrin. Företaget är i synnerhet
framgångsrikt inom lättviktssegmentet och kan stoltsera med en armada av mästerligt konstruerade sportbilar; 90-talets Lotus Espirit V8 är en personlig favorit. Dessutom skördade Lotus stora framgångar inom Formel-1 under 1900-talets andra hälft, med bland annat Ronnie ”Superswede” Peterson i spetsen. Olyckligtvis har företaget, till följd av finansiella problem, inte utvecklat en ny bil på över 11 år. Med stöd av dess nya majoritetsägare Geely planeras emellertid en efterlängtad återkomst på bilmarknaden, vilket sedan tidigare rapporterats av Högsta Växeln.

Vi vet redan att bilen är eldriven och ämnar konkurrera inom hyperbils-segmentet, varför den förväntas generera över 1000 hästkrafter. I och med detta utforskar Lotus sedan tidigare okänt territorium och ompositionerar varumärket i en u-sväng – spännande! Nu har britterna därtill tillkännagivit att bilen, vilken tidigare var känd som Type 130, namnges Lotus Evija. Namnet översätts lägligt nog enligt ”den första av sitt slag” eller ”den levande”, vilket stärker intrycket av en storslagen comeback. Lotus-puritaner kan dessutom glädjas åt dess traditionsenliga namngivning enligt bokstaven E. Dessvärre har inga visuella detaljer synliggjorts ännu, men det utlovas aerodynamisk perfektion och exotisk formgivning – det vattnas redan i munnen. Undertecknad kommer därför att sitta bänkad framför datorn den 16:e juli då bilen presenteras i dess hemstad London. Den köpvillige bör däremot inspektera plånboken omgående; Evija förväntas vara snuskigt dyr och kommer endast att produceras i 130 exemplar.

Italien-fantast som väljer stil och profil framför praktikalitet. Alfa Romeo är inte helt oväntat ett personligt favoritmärke.