De gigantiska grillarna på BMW:s nya 7-serie och X7 har mötts av ändlöst hån och kritik – bland annat här på Högsta Växeln. I takt med att bilar – styrt av jakten på lägre luftmotstånd och allt mer strikta säkerhetsstandarder – blir mer och mer lika varandra, blir det allt svårare att uttrycka sin märkesidentitet på dagens lyxbilsmarknad. BMW:s klassiska “njurar” har därför blivit större och större med åren, och den diskreta stilen av modeller från 70-, 80- och 90-talet är numera ett minne blott.

Den amerikanska motorjournalisten Jason Cammisa kom på ett effektivt sätt att visa hur svulstiga de klassiska BMW-njurarna nu har blivit. Han ställde upp en ny X7 jämte en av de mest ikoniska BMW-designerna någonsin – E30-generationen av 3-serien från mitten av 80-talet – och bytte plats på deras grillar. Resultatet – som kan skådas nedan – blev att E30-grillen närmast såg ut som en fluglort på X7:ans stora tryne, medan X7-grillen såg nästan ofattbart stor ut och faktiskt var så bred att den täckte delar av E30:ns framlyktor.

Visst, man ska komma ihåg att bilarna i sig har blivit större, så jämförelsen är självklart långt ifrån rättvis. Om inte annat är bilderna en bra illustration av hur vår bild av hur stor en praktisk familjebil är har förändrats.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.