Produktutbudet från Fiat Chrysler Automobiles – förkortat FCA – är brokigare än en blommig 70-talsgardin. Från samma koncern kan man i dagsläget köpa allt från typiskt europeiska småbilar som Fiat Panda, till amerikanska bensinslukare som Ram 1500 eller Dodge Challenger Hellcat. Nu kan det redan breda utbudet även få en injektion av fransk excentricitet – igår tillkännagavs nämligen att man lämnat ett förslag om sammanslagning med Groupe Renault.

Går förslaget igenom blir resultatet världens tredje största biltillverkare, med en årlig försäljning på runt 8,7 miljoner bilar. Tanken är att ägandet ska delas jämnt mellan de två företagens befintliga aktieägare, och att fem representanter från vardera bolag ska sitta i styrelsen. Även en representant från Renaults befintliga samarbetspartner Nissan skulle få en plats vid bordet.

Poängen med manövern är att spara på utvecklingskostnader – bilbranschen står inför stora omställningar och fusionen väntas spara fem miljarder euro årligen. Nu väntar förhandlingar mellan de olika parterna och besked i frågan väntas komma i början av nästa vecka.

KÄLLAFCA
Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.