Debatten om vad som är bäst – fram- eller bakhjulsdrift – har pågått sedan Dackefejden, men även om det finns synnerligen militanta individer i båda lägren är nog de flesta av oss bilentusiaster ganska överens: Både fram- och bakhjulsdrivna bilar kan vara kompetenta och kul, men balansen och möjligheten att gasa ut häcken i sladd gör den senare typen överlägsen. Det finns dock en egenskap med vilken framhjulsdrivna bilar trumfar de bakhjulsdrivna. Det är förmågan att med rikligt med gas kunna dra sig ut ur i stort sett vilken bredsladd som helst – något som gjorde dem framgångsrika i rallyskogarna innan fyrhjulsdriftens intåg.

Klippet nedan är från 2009 års säsong av BTCC, eller British Touring Car Championship, och är ett spektakulärt exempel på detta. Seriens mest framgångsrika förare någonsin Jason Plato – även känd som programledare på Fifth Gear – får i sin framhjulsdrivna Chevrolet Lacetti en så hård knuff av Jonathan Adams BMW 3-serie att hans bakhjul helt lyfter från marken. Resultatet blir att den blå Chevroleten lägger sig nästan helt tvärs färdriktningen innan Plato med stämplad högerpedal lyckas dra tillbaka bilen i linje igen. Det ser helt galet ut och understryker det gamla mottot för hur man tar sig ur en knivig situation i en framhjulsdriven bil: When in doubt, power out.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.