McLaren Senna är märkets mest baninriktade modell någonsin. Designen är skapad med tanken att varje detalj ska ha ett syfte. Med sina 800 hästkrafter och en drös av luftintag och vingliknande former är den ett konststycke med förmågan att slå många varvtider. Nu har det välkända danska leksaksföretaget Lego släppt sin version av banmonstret.

Bilderna ovan har alltså inte samma upplösning som ett Nintendo-spel från 90-talet. Nej, det är en Senna i skala 1:1 tillverkad av Lego. Trots att en stor del av bilen är byggd helt av de små plastklossarna är det vissa delar som kommer från den riktiga bilen. Det går exempelvis att sitta i en förarstol från en riktig Senna och vrida på den riktiga ratten, och trycker man på startknappen och stampar gasen i botten så spelas ett syntetiskt motorvrål upp. På utsidan är Legoskapelsen utsmyckad med originalfälgar och originaldäck från Pirelli.

För att kunna sätta ihop bilen krävdes det 42 människor och 4 935 arbetstimmar. Jämför det med en riktig Senna som behöver cirka 300 timmar för att gå från icke-existerande till färdig bil. Lego-bilen består av 467 854 bitar så det är inte direkt något man bygger ihop hemma i vardagsrummet under en söndagseftermiddag.

Den färdiga produkten väger in på cirka 1700 kilogram vilket är hela 500 kilogram mer än den riktiga bilen. Lego-Sennan blir därmed den tyngsta McLaren som någonsin tillverkats. Modellbilen kommer att turnera runt under sommaren för allmänheten att ta del av och visas upp på ställen som exempelvis Goodwood Festival of Speed.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.