Polestar är den elektrifierade prestandadivisionen från Volvo Cars. Under hösten 2017 såg den första modellen från märket världen. Den fick namnet Polestar 1 och blev det nya, elektrifierade ansiktet utåt för Polestar. Nu har en ny bil kommit som i naturlig ordning har fått det inte alltför oväntade namnet Polestar 2.

Polestar menar att bil nummer 2 är ett uttryck för märkets framtidsvision. Bilen är helt eldriven med ett batteri på 78 kWh. Det är nog för att de två elmotorerna, en fram och en bak, ska kunna knuffa bilen till 100 kilometer i timmen på ”mindre än fem sekunder” enligt Polestar själva.

Den totala effekten motsvarar 408 hästkrafter och 660 newtonmeter och den kraften fördelas ut på alla fyra hjul för maximalt grepp. Räckvidden är enligt Polestar 500 kilometer men hur långt den kommer att kunna ta sig i snö, slask och minusgrader får vi lov att vänta och se.

Halvkombi-sedanen Polestar 2 bygger på samma plattform som Volvo XC40 vilket borde ge en ungefärlig uppfattning om hur den kommer vara att köra. Den exteriöra designen präglas av Volvos designspråk med detaljer som Tors hammare-ljus i fronten och S60/S90-inspirerade bakljus. På insidan är det dock mycket som är nytt. Till skillnad från Polestar 1 där interiören verkar vara tagen direkt från Volvo har Polestar 2 en liknande layout men exempelvis en helt annan skärm och växelväljare i mittkonsolen.

 

Priset kommer inledningsvis att starta på 59 900 euro eller cirka 630 000 kronor för introduktionsversionen. Efter första året kommer det dock att justeras (förmodligen lägre utrustningsnivå) till den mycket konkurrenskraftiga prislappen 39 900 euro eller cirka 420 000 kronor. En mycket attraktiv och med all säkerhet en stark motståndare till Tesla Model 3. Vilken bil som lyckas bäst i Sverige kan bara tiden visa, men jag väntar med spänning på Polestars utmanare.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.