När biltillverkaren Saab började vackla var framtiden för företaget lika osäker som den svenska regeringsbildningen precis efter valet. Det verkade i slutet finnas fler potentiella köpare än vad jag skulle haft om jag lade ut en stulen cykel för halva priset på Blocket. Det cirkulerade många påståenden och rykten om vilket bolag som skulle köpa märket men av olika anledningar tog processen lång tid. Efter konkursen och många om och men blev dock, det nu kinesiskt ägda, företaget NEVS ny ägare av varumärket.

NEVS står för National Electric Vehicle Sweden och hade inte helt oväntat planer på att bygga eldrivna bilar. Efter ett försök till en elbilsvariant av modellen 9-3 som kom 2013 var dock företagets framtida planer mycket osäkra. Tills nu.

NEVS har nämligen valt att investera 150 miljoner euro eller cirka 1,5 miljarder svenska kronor i Koenigsegg och blir på så sätt ägare till 20 procent av aktierna. Samtidigt satsar företaget nästan lika mycket (1,4 miljarder SEK) i ett nytt, gemensamt bolag där Koenigsegg äger 35 procent och NEVS 65 procent.

Inom det nya företaget ska de båda biltillverkarna gemensamt utveckla el- och hybridbilar. Det har pågått förhandlingar som verkar ha varit tuffare än att bestiga Mount Everest, men som nu är avklarade. Det nya företaget kommer redan nästa år att tillverka bilar i både Ängelholm och Trollhättan och de ska behålla samma kvalitet som Koenigsegg-bilarna, men till ett lägre pris.

Exakt vad vi kan vänta oss är ännu oklart men en sak är säker, det är ett glädjande besked för alla bilälskare att Koenigseggs resa framåt bara har börjat.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.