Vissa påstår att Formel 1 blir allt tråkigare att titta på. Man påstår att bilarna är så högteknologiska och rör sig genom kurvorna så precist att förarna inte får visa sin talang fullt ut. Jag tänker inte ta ställning i frågan, men kan däremot erkänna att det finns en viss romantik i hur 70-talets F1-förare gick på sladd genom kurvorna och vevade runt bland växlarna i gamla hederliga manuella lådor.

Klippet nedan är från 1977 och är en stilstudie i F1-rattande av den gamla skolan, där fransmannen Patrick Depailler tar ett varv runt Monacobanan med en kamera (troligtvis gigantisk) monterad på rullbågen. Tack vare de relativt låga hastigheterna runt Monaco har man kunnat plocka bort karossdelarna runt föraren vilket ger oss en förstaparketts-vy över varenda en av Depaillers rörelser. Notera hur ofta han växlar, sladd-pareringarna och fotarbetet på de tre pedalerna. Kameravinkeln ger oss även en perfekt vy över det mest säregna karaktärsdraget på bilen i fråga – Tyrrell P34 – de fyra framhjulen.

Motiveringen till att bygga en sexhjulad bil var aerodynamisk. 70-talets Formel 1-regler satte maxbredden av front-vingen till 1,5 meter. Med två traditionella (höga och breda) framhjul som stack ut ordentligt från bakom vingen skapades ett betydande luftmotstånd. Att gömma fyra mindre hjul helt bakom vingen skulle ge samma däckyta på asfalten (och därmed samma grepp) men samtidigt lägre luftmotstånd och därmed högre toppfart.

I slutändan var det just däcken – närmare bestämt de fyra små framdäcken – som fällde sexhjulingen. Att vidareutveckla en liten serie däck för ett enda F1-stall är dyrt i längden, så detta blev aldrig fullständigt optimerat. Dessutom snurrar ett litet däck snabbare än ett stort, och slits därefter. Trots en lyckad debutsäsong 1976 blev det sexhjuliga konceptet därför inte särskilt långlivat. Inför 1977 års säsong blev bilen tyngre och fick svårt att hänga med. Året därpå gick Tyrrell tillbaka till en konventionell fyrhjuls-layout.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.