BMWs grillar har genom åren bara växt. Den klassiska, delade, så kallade njurgrillen har varit med länge i märkets historia. På senare tid har designen gått mot ökad storlek och vissa skulle säkert kalla den för överflödig och snofsig.

En av märkets senaste tillskott i modellutbudet heter X7 och är BMWs största SUV någonsin. Exteriörens mått påminner mer om en finlandsfärja än en bil och den kolossala designen kompletteras med en njurgrill som ser ut att kunna svälja allt i sin väg.

Nu är uppdaterade BMW 7-serie här och likt sin SUV-storebror har den fått ett par gigantiska näsborrar i nosen. Bilen känns igen från innan, det handlar trots allt om en facelift. Dock är fronten allt annat än subtil.

Om man bortser från gristrynet ett ögonblick och istället betraktar bilens akter märker man snabbt att även baken är ny. Baklyktorna går i linje med det designspråk som genomsyrar nya 3-serien och det innebär ett formspråk som påminner mer om en Rubiks kub snarare än en mjukglass. Den ljuslinje som binder ihop de två baklyktorna har dock fått stanna.

Andra nya detaljer innefattar nya linjer längs sidan, nydesignade stötfångare fram och bak, och uppdaterade strålkastare. Vissa tycker säkert att den större grillen får bilen att uppfattas som lyxigare medan andra anser att den är en onödig, överflödig designfluga. Jag hamnar med säkerhet med den grupp människor som föredrar det sistnämnda. Vad tycker ni?

KÄLLABMW Blog
Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.