Som bekant har Tesla bestämt sig för att uppfinna hjulet igen och tycker inte att den befintliga marknaden för bilförsäljning fungerar som de vill. De hade naturligtvis inget annat val än att helt kringgå det och sälja bilar enbart från sig själva utan återförsäljare. Internet är ett sådant ställe där du enkelt och bekymmersfritt kan slänga iväg en mindre sommarstugas värde i utbyte mot en kaross och fyra hjul. Idag lanseras möjligheten för den svenska marknaden att bygga ihop sin egen Tesla Model 3 och beställa med leverans redan i Mars.

Gränsnittet när du öppnar Teslas “Design Studio” är stilrent och ger vibbar av Silicon Valley, tvättmedel och årsredovisningar. Enkelt, rent och korrekt med andra ord. Dina möjligheter att designa din egenModel 3 är inte gigantiska, tillvalen är få, eller som Tesla nog själva skulle uttrycka sig, det mesta är standard. Du får möjlighet att välja de två prestandapaketen “Long Range” eller “Performance”, där det första ger 560 km räckvidd och 0-100 på 4,8 sekunder och det sistnämnda 530 km räckvidd med 0-100 på 3,5 blanka. Prisskillnaden är dryga 100 000, där prestanda tydligen kostar mer pengar, surprise surprise.

Färgvalen kan räknas på en hand och allt utom svart ger pristillägg. Det finns även möjlighet att uppgradera till 20 tums-fälgar samt svart/vit inredning istället för helsvart. Säljargumentet för svart/vit inredning är att det är mer slitstarka material, vilket är idiotiskt. Jag vill kunna välja slitstarka material även i svart, inte tvingas till en inredning som ser ut som en hybrid mellan pulversås och gallerixkonst. Humbug, svart ska det vara, varsågod att kalla mig gubbe.

Med prisavdrag landar Model 3 från hemsidan på 474 680 kr utan några tillval. Bara att sälja ungarna och hoppas att julbonusen räcker hela vägen i mål.

Bygg din egna Tesla Model 3 här: https://3.tesla.com/sv_SE/model3/design#battery

Läs Marcus recension av Tesla Model 3 här: https://hogstavaxeln.se/2018/04/21/tesla-model-3/

Dalkarl och Högsta Växelns hårdrockare. Har en fäbless för brittiska bilar i allmänhet och Lotus i synnerhet.