Ken Block är nog en av de personer som gjort mest för att elda på rally- och drifting-intresset bland unga bilfantaster. Med starka varumärken som Hoonigan, Monster och DC Shoes i ryggen har hans mångfacetterade framgångssaga inkluderat deltagande i diverse tv-spel, X-Games och WRC.

Igår släpptes Gymkhana 10, det senaste tillskottet i Blocks påkostade stuntvideo-serie och konceptet är vid det här laget välkänt: Ta en rå-trimmad, fyrhjulsdriven bil till en intressant stad och hoppa, sladda och trixa med små marginaler. Se till att fånga det hela på film med miljontals kameror och tillbringa sedan månader på att klippa ihop det hela.

Som svar på kritik mot att formatet börjar kännas repetitivt har det väl testade konceptet modifierats något för Gymkhana 10. Istället för att hålla sig till en plats och en bil under hela videon färdas man nu genom fem olika städer i fem olika bilar – alla från Ford.

Det hela börjar i Luleå – där Block sladdar på stadens gator och sjöisar likt värsta Volvo-raggareoch fortsätter sedan genom Detroit, Guanajuato i Mexiko, Los Angeles för att slutligen hamna på Route 66 i Shamrock, Texas.

På det stora hela erbjuder videon någonting för alla. Den inre tolvåringen kan förtjusas av häftiga stunts och tekniknörden kan glädjas av kameravinklar som visar specialgjorda hjulupphängningar och fantastisk bilkontroll. Gläds man inte av detta kan man åtminstone glädjas åt att en av världens mest populära racingförare valde att spela in i Sverige.

Färskt tillskott på redaktionen. Har lätt för att köpa och svårt för att sälja bilar. Tenderar därför ha fler än vad som är ekonomiskt försvarbart. Samlingen består för tillfället av en Saab 96 V4 från 74 och en Jaguar XJ6 från 94.