För ungefär ett år sedan tog Fiat hem ett pris med modellen Punto med en av de mindre smickrande titlarna. Bilen fick nämligen för första gången någonsin betyget noll av fem stjärnor i Euro NCAPs kraschtest.

När nuvarande generationen Panda kom ut år 2011 så testades den av Euro NCAP och fick då det mediokra resultatet fyra av fem stjärnor som totalt betyg. Utvecklingen har dock gått framåt sedan dess och särskilt säkerheten i bilar har ökat som fläktförsäljningen under värmeböljor de senaste åren.

Fiat Panda, som är den bäst säljande bilen i Italien, utsattes nyligen för ett säkerhetstest men som denna gång var anpassat efter dagens säkerhetsstandard. Som rubriken antyder gick det hela ungefär lika bra som Lindsay Lohans karriär efter 2007.

Anledningen till det katastrofala betyget är att teknologiska, moderna säkerhetssystem helt enkelt inte existerar. En bidragande faktor är även säkerheten för barn som är så låg att den får en lådbil att verka säkrare.

Fiat Panda må vara en häftig bil, särskilt eftersom den går att få med fyrhjulsdrift. Om man dock har någon typ av säkerhetstänk eller har barn och är på jakt efter en liten familjebil är Panda helt enkelt ett livsfarligt alternativ som bör undvikas.

Titta på filmen nedan för att se krascherna och förundras över att James May har lyckats överleva så länge som han har gjort.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.