Den som har erfarenhet av Lamborghinis nyare modeller vet att Urus är lika bekväm som en Audi och lika användbar som en Volvo (i vart fall i jämförelse med någon av Sant’Agatas andra modeller). Det tyckte inte italienarnas racing-avdelning rimmade väl med tillverkarens kärnvärderingar, och beslutade sig därför för att skapa en totalt obrukbar version med stötdämpare av bly. Möt Lamborghinis senaste skapelse – Urus ST-X Concept.

Antalet hästkrafter och newtonmeter är oförändrat, men tack vare en generös diet har bilen tappat 25 procent av sin ursprungliga vikt. Dessutom får ST-X nya hjul, fälgar, avgassystem, mer kolfiber och en störtlöjlig vinge.

Precis som namnet antyder handlar det om en konceptbil – men bara för stunden. Lamborghini planerar nämligen att faktiskt sätta vidundret i produktion, men inte som vilken bil som helst. Istället för en kryddigare variant av standardbilen blir ST-X endast en renodlad banbil, utan möjlighet att registreras för bruk på allmän väg. De kunder som lägger beslag på ett exemplar slipper dessutom köra sina obrukbara monster-SUV:ar i ensamhet. Bilen får nämligen en helt egen racing-serie, som kommer att dra igång under 2020 i form av ett helt nytt FIA-godkänt mästerskap. Förarna är alla privatpersoner som betalar Lamborghini för både mekaniker, support-team och själva bilen.