Pris: cirka 39 290 kr

Upplösning: 45,7 megapixel

ISO: 64 – 25 600

Skärm: 3,2 tum, vridbar i vertikalled, touch

Serietagning: 9 bilder/sekund

Filming: 4K/30p

Mått (BxHxD): 146 x 124 x 78,5 mm

Vikt: 1005 g

Har du fotograferat ett tag och känner att du skulle vilja avancera? Då kan Nikon D850 vara något för dig. Högsta Växeln har testat den och frågan vi ställer oss är om FX-formatet lämpar sig för en hobbyfotograf?

Vad är det som är så speciellt med FX-formatet, eller fullformat som det också kallas, undrar ni? Jo, i kamerahuset hittar vi en större sensor på 35 mm som motsvarar en vanlig stillbild. Detta gör att bildomfånget blir större jämfört med det komprimerade DX-formatet. Fullformatet kräver därför speciella FX-objektiv för att kunna hantera den stora sensorn. Det låter dyrt, men prisskillnaden är inte pasta-och-ketchup-i-ett-år dyrt.

Under testperioden fotograferades kameran främst med ett fast objektiv på 24 mm med en bländare på 1,4 som lämpar sig för porträtt- och detaljfotografering. Kombinationen var även suverän för bilfotografering, med kamerans otroliga 45,7 megapixlar och den blixtsnabba autofokusen levererades imponerande färgåtergivning och sylvass skärpa på varje bild. Nackdelen med kamerans fullformat och dess otroliga detaljrikedom är att bilderna blir tunga. Minneskortet töms snabbt om du är för ivrig på avtryckaren.

Nikon D850 är dock lättarbetad även om den riktar sig till mer svartbältad fotografering. I vissa fall till och med mer lättförståelig än många billigare digitalkameror eftersom det inte finns en massa onödiga funktioner. Istället har kameratillverkaren satsat på att leverera ett kamerahus med hög ergonomi och bildkvalitet av toppklass. Kameran har inga förinställda program för landskap, sport eller porträtt utan du får själv bestämma bländaren, slutartiden eller både och i det manuella läget.

Alla hjälpsystem är dock inte bortkopplade, du kan fortfarande fotografera med till exempel automatiskt ISO. Där ställer kameran själv in ljuskänsligheten beroende på om din omgivning är ljus eller mörk. Det är en praktisk funktion som D850 behärskar briljant och du behöver inte vara orolig för mörker eftersom kameran har ärvt flaggskeppet Nikon D5:s bildhanteringssystem som tillåter förstklassig fotografering även i en strömlös koppargruva.

Det finns egentligen inget som Nikon D850 inte kan. Visst, priset går att diskutera och inställningarna i menyerna kan göra en frustrerad ibland. Utöver det så är kameran dock mycket tillfredställande att arbeta med. Den är inte för tung trots sin storlek tack vare sin magnesiumkonstruktion, och knappar och reglage sitter på rätt ställen. Det finns även filmfunktion i 4K-upplösning och smart överföring av bilder till din telefon via applikationen SnapBridge.

Frågan som återstår är om D850 lämpar sig för hobbyfotografering? Svaret på den frågan är både ja och nej. Det man måste fundera över är hur ofta man fotograferar och till vilket syfte. Har du höga krav på din bildkvalitet och kanske till och med ambitioner på att bli fotograf, då kommer inte D850 att göra dig besviken. Däremot ska man ha i åtanke att FX-formatet är dyrare både till kamerahus och objektiv, med det ställer också högre krav på din kringutrustning. Jag hade sneglat på och jämfört med de dyrare DX-kamerorna innan jag hade lagt Nikon D850 i orderkorgen.

Redaktionens Porsche-entusiast och Blocketnörd som älskar ingenjörskonst.